Vad kostar ett bröllop? Vi har svaret!

Många av oss har bläddrat i tidningar som exempelvis Expressen där kändisars bröllop presenterats i detalj. Och visst vill ju alla ha ett oförglömligt bröllop! För att kunna ge er själva den speciella dagen ni förtjänar gäller det att ha koll på alla kostnader och det gäller att göra en realistisk budget för de olika kategorierna.

Planeringen av ett bröllop kan vara stressig och det är mängder av beslut som ska fattas på relativt kort tid. För att underlätta har vi gjort en genomgång för hur ni kan strukturera och planera er budget inför bröllopet.

Bröllopsklädsel och styling

När det kommer till klädseln för bröllopet varierar budgeten rejält för olika brudpar. En del väljer, även om det gäller långt ifrån alla, att lägga hundratusentals kronor på sin bröllopsklänning. Men självklart behöver du inte spendera så mycket pengar för att få din drömklänning. Det vanligaste är nog snarare att lägga ner som högst 10 000 kronor på klänningen. När det kommer till brudgummens kostym kan man få räkna med minst 5 000 kronor för att få en välsittande variant.

Smink och hår kan du som brud givetvis välja att göra själv. Eller så har du kanske en vän som kan hjälpa dig. Det här kommer dessutom att hålla kostnaderna nere. Men vill du anlita en make up-artist som också fixar håret kan det gå på allt från 2 000 till 5 000 kronor.

Vigselringar

Att reservera en rejäl del av budgeten på att köpa vigselringar är en bra idé. De ska bäras dagligen och alltid vara med er, så det är viktigt att det blir de ringar som ni faktiskt vill ha. Vill ni ha stenar på vigselringarna är det också viktigt att ringarna är av god kvalitet så att de håller år efter år och stenarna inte faller av.

Idag finns det oändligt med möjligheter för att hitta de perfekta ringarna för just er och det finns mycket inspiration att hitta på nätet. Men i det stora hela kan ni räkna med att spendera mellan 5 000 och 20 000 kronor per ring.

Antalet gäster

Antalet gäster på ert bröllop bestämmer även vilket budget ni behöver för själva bröllopsfesten. För många är det just festen som är den största utgiften för hela bröllopet.

Här behöver ni bestämma om ni ska anlita en cateringfirma eller göra maten själva. Genom att tillaga allt själva håller ni nere kostnaderna, men får istället mycket mer att göra. Om ni väljer att anlita en firma för maten kan ni räkna på omkring 1 000 svenska kronor per person. Men det här beror ju självklart på om ni ska bjuda på trerätters samt vilken typ av mat ni väljer.

Priset på bröllopstårtan varierar givetvis mycket beroende på hur avancerad tårta ni vill ha. Men på ett ungefär kan ni räkna med 60 kronor per bit.

Bröllopsfest

För att få till en oförglömlig fest spelar fina bröllopsdekorationer en viktigt roll. Det här kommer att piffa upp hela lokalen och behöver inte kosta er mycket. Generellt sett kan dekorationer och blommor kosta mellan 2 000-5 000 svenska kronor.

Ytterligare en detalj att fundera över inför bröllopsfesten är musiken. Genom att ha ett bra ljudsystem och en härlig spellista kan ni komma undan billigare. Men om ni väljer att ha ett liveband eller en dj får ni räkna med att lägga ut 5 000-8 000 svenska kronor.

Fotograf

Att föreviga er fantastiska dag i bilder är för många en självklarhet. Här kan ni välja att fråga en vän eller en gäst på bröllopet om de har en bra kamera och då kan agera fotograf. Dock rekommenderar vi att anlita en professionell fotograf som har koll på ljus och vinklar. En erfaren fotograf kommer att skapa magiska bilder som ni har glädje av för evigt. Ni kan räkna med att betala mellan 10 000 och 20 000 svenska kronor för en professionell fotograf.

Bröllopsresan

En del av budgeten kanske också ska räcka till en resa någonstans. Vare sig ni planerar ett billigare alternativ som att bila genom Tyskland ner till Italien eller satsa på en lyxigare resa till Maldiverna så är det väldigt viktigt att inkludera de här kostnaderna i budgeten också. Här måste ni även räkna med löpande kostnader under vistelsen som mat, shopping och olika aktiviteter.

Struktur och planering

Med all information ovan i åtanke är det sedan lättare att konkret strukturera er bröllopsbudget. Här kan det vara bra att grundligt diskutera igenom era prioriteringar inför bröllopet konkretisera detaljerna.

Följande frågor är viktiga att ha besvarade för att få en så detaljerad budget som möjligt:

  1. Hur många gäster kan vi maximalt bjuda?
  2. Ska det vara fri bar?
  3. Hur mycket ska vi bjuda på under dagen?
  4. Vill vi anlita en bröllopskoordinator?
  5. Hur mycket kan och vill vi själva ordna med bröllopet och bröllopsfesten?

Skriv upp de olika kategorierna samt hur mycket ni är villiga att spendera på varje kategori. Då kan ni enklare göra upp en bra och hållbar plan för hur mycket ni kommer att behöva spara varje månad för att kunna få till ert drömbröllop.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla