10 bra spartips för alla svenska hushåll

För många svenska hushåll så kan det för tillfället vara riktigt ansträngda ekonomiska tider. Det kan till och med vara så att det för många kan vara svårt att få sin budget att gå ihop och där utgifterna ibland kan vara större än de inkomster man har varje månad.

När ekonomin är ansträngd så blir det också en nödvändighet att man har kontroll på sina inkomster och utgifter ner till varje minsta krona. 

Utöver att en budget ger dig en total kontroll över din ekonomi så är det även av högsta vikt att du försöker skära ner på onödiga kostnader samtidigt som du även tar dig en djup funderare på vad du kan göra för att även öka dina inkomster.

Att spara ihop en slant här och där kan många gånger kännas lättare än vad det för många kan vara att öka sina inkomster. Är man däremot en aning påhittig samtidigt som man har förmågan att vara disciplinerad så finns det också en hel del sätt att kunna spara pengar på.

Här får du mina bästa tips till alla som inte vill stirra ner i en alldeles tom plånbok när det fortsatt är en hel vecka kvar till lön och som även vill ha en slant över till annat än enbart tråkiga räkningar.

  • Samla lån och krediter

Ett av de absolut bästa sätten att spara pengar på för dig som har flera lån och krediter hos olika långivare är att samla dina lån hos Enklare

Det kan till och med finnas tusenlappar att kunna spara varje månad enbart genom att man har en enda långivare. För många som annars har flera lån hos olika långivare till en högre effektiv räntekostnad så är det inte ovanligt att man alldeles i onödan kan betala flera tusen kronor om året enbart i olika dyra administrativa kostnader.

  • Se över dina abonnemang och avtal

Även här finns det tusenlappar att kunna spara. Allt från mobilabonnemang, bredband, försäkringar, kostnader för diverse streamingtjänster och inte minst el-avtal är alla saker som det går att spara en hel del slantar på.

Vissa av ovanstående exempel är bra att jämföra med andra aktörer på marknaden medans andra saker kanske till och med är rent av onödiga och kan tas bort helt.

  • Flytta till mindre boende

En punkt som kanske inte är möjlig för allihopa, men för alla som det däremot är möjligt för och som har ett större boende än vad man faktiskt behöver, försök byt ner dig till ett mindre boende. 

Om man absolut inte vill (eller kan) flytta från sitt boende och har ett rum till övers så har man istället en gyllene möjlighet att kunna hyra ut ett rum i sin lägenhet eller hus och på så vis även utöka sina månadsinkomster.

  • Gör “foodprep”

Att göra storkok eller som det så populärt numera kallas, att göra “foodprep”, en gång i veckan för att förbereda matlådor att både kunna äta på jobbet och hemma är något som kan spara tusenlappar varje månad.

  • Träna hemma eller utomhus

Det är inte ovanligt att ett gym kan kosta 500-600 kr per månad. Lever man på små marginaler i sin budget så är detta mycket pengar. Passa på att träna utomhus och hemma så sparar du också pengar. 

  • Åk kommunalt till jobbet

Om du har möjlighet så åk buss, tåg eller t-bana till jobbet istället för att köra bil. Passar inte detta så kanske det finns möjlighet att starta en bilpool tillsammans med dina kollegor och där ni sedan kan turas om att samåka? Än bättre, har du möjlighet att gå eller cykla till arbetet så finns det inte bara fördelar för din ekonomi utan även för din fysiska hälsa.

  • Storhandla en gång i veckan

Det är bra mycket mer ekonomiskt att göra en enda storhandling per vecka än vad det är att småhandla flera gånger i veckan. Sök efter rabattkuponger på nätet och bli medlem hos kedjor som Willys, ICA, Coop, Lidl för att ta del av alla deras återkommande rabatter och erbjudanden.

  • Dra ner på onödig konsumtion

Har du tagit en närmare koll på vad dina pengar går till i din budget förutom till saker som hyra, lån och bensin? Vanligtvis så finns det en hel del slantar att kunna spara in på allt från krogbesök, spel och lotter, restaurangbesök och den där kaffen som du alltid köper på väg till jobbet på morgonen.

  • Sluta röka

Uselt för både hälsan och plånboken är det att röka. Om du röker, snusar eller dricker för mycket alkohol, så kan det vara dags att bli dubbelt belönad i både en förbättrad hälsa och ekonomi genom att faktiskt sluta upp med dessa saker.

  • Återvinn

Allt från gamla lakan, handdukar eller örngott kan användas till disktrasor som man sedan eftersom kan tvätta upp till ny återanvändning. Tetrapack går bra att använda till matlådor eller till att frysa in rester i.

Finns kläder, leksaker eller barnvagn som andra syskon kan använda, så är detta ett bra sätt att återvinna saker på samtidigt som man sparar en hel del pengar. Laga och lappa kläder som går sönder istället för att slänga bort dessa, detta ger en cool vintage look samtidigt som du sparar pengar. 

Se över diverse facebooksidor för “bortskänkes”, det finns alltid en hel del saker som andra har tänkt att slänga bort och som du eller dina barn kan behöva, även detta är ett ypperligt sätt att kunna spara pengar på.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla