Vill du börja med aktier? – Då kan detta vara till hjälp!

En bild på en dator med aktier

Du kan tjäna mycket pengar på att sälja aktier. Det kan vara tufft att komma igång på aktiemarknaden som nybörjare. Exakt vad är en aktie, var kan du köpa och sälja dem och hur kommer du igång?

Jag vill hjälpa de som är nybörjare på aktier att lära sig knepen så att de kan börja investera och skörda frukterna av sitt hårda arbete. Läs mer om aktier för nybörjare här!

Exakt var ska jag börja?

Först och främst måste du ha pengar för att investera i aktier som nybörjare. Med andra ord, pengar som du inte behöver just nu eller under de närmaste åren är ett sparkonto.

Som en allmän regel rekommenderas investerare att behålla sina investeringar på aktiemarknaden i minst fem till tio år.

På grund av det faktum att börsvärdena kan fluktuera, även om de traditionellt har klättrat. När det kommer till att få pengar att växa väljer folk ofta att investera i aktier.

När du precis har börjat med aktiemarknaden är det viktigt att komma ihåg att tålamod och ett långsiktigt investeringsperspektiv är avgörande.

Vad är en aktie och hur skiljer den sig från en obligation?

Det är inte bara företagets prestation som avgör en akties värde, utan också hur individer köper och säljer företagets aktier. Värdet på ett företags aktier kommer att minska om ett stort antal aktieägare beslutar sig för att sälja.

Det kommer att bli mer efterfrågan på en aktie, därför kommer priset att gå upp. Priset på ett företags aktie kan falla om investerare försöker ta sig ur sina aktier innan de faller för långt. En akties pris kan fluktuera baserat på en mängd olika anledningar, vilket gör det svårt att förutsäga.

Nasdaq Stockholm och Stockholmsbörsen är namnen på börsen i Sverige. På aktiemarknaden handlas värdepapper som aktier. Noterade företag på Stockholmsbörsen är skyldiga att offentliggöra årliga och kvartalsvisa finansiella rapporter. Dessa rapporter finns normalt tillgängliga på företagets hemsida.

Var kan en nybörjare köpa aktier?

Du kan inte förvärva aktier på Stockholmsbörsen som privatperson. Aktiemäklare är företag som köper och säljer aktier på uppdrag av andra företag eller individer, såsom dig, såväl som andra aktiemäklare.

Om du är kund hos en stor bank kan du vanligtvis köpa aktier via din bank. Däremot tar internetbanker specialiserade på aktiehandel och sparande vanligtvis ut betydligt högre avgifter än traditionella fysiska banker.

Avanza och Nordnet är Sveriges två största nätbanker och både nya och nuvarande kunder kan dra nytta av deras låga avgifter och provisioner. Om du vill kan du också köpa och sälja aktier på språng, eftersom båda alternativen har mobilappar tillgängliga.

Vad behöver jag göra för att komma igång?

Du måste ha pengar att investera för att börja handla med aktier. Det finns ingen anledning att spendera mycket pengar, men beloppet du investerar ska kännas lämpligt för dina egna personliga preferenser och behov.

Efter det vill du fräscha upp dina kunskaper om aktievärdering och undersöka de företag du funderar på att investera i. Om du inte vet något om ett företag eller dess affärsplan är det meningslöst att investera i det och förvärva lager i den.

Ett företags webbplats, nyheter eller en konversation med en aktieinvesterare är alla bra informationskällor. Så det är inte svårt att hitta användbar information om aktiemarknader, eftersom det finns ett antal forum dedikerade till ämnet. Om du har tid, fortsätt att läsa. Överväg att läsa på din telefon istället för att surfa på nätet när du pendlar till jobbet eller under lunchrasten.

Kom igång på några minuter.

Processen att öppna ett aktiehandelskonto är vanligtvis ganska snabb. Med BankID kan du till exempel öppna ett konto hos Avanza på bara tre minuter.

Om du vill handla direkt kan du till och med öppna ett investeringssparkonto innan priset har ändrats, eftersom det är enkelt att komma igång.
Människor som vill komma in på aktiemarknaden men inte vet var de ska börja

Som nybörjare på aktiemarknaden är mitt största råd att ta en risk och börja investera direkt, snarare än att slösa tid på att försöka förstå allt om aktier.

Det bästa sättet att få grepp om aktier är att lägga pengar på dem själv, snarare än att läsa om hur historien har fortskridit.


För att komma igång på aktiemarknaden behöver du bara skapa ett investeringssparkonto och investera i ett fåtal väletablerade, lönsamma företag.

För att bli en bättre aktieköpare måste du fortsätta lära dig om aktiemarknaden och göra fel för att förbättra dina chanser att lyckas.

  • För att undvika att göra samma misstag som vi andra, börja investera med endast en liten summa pengar som du kan leva utan.
  • Börja med en liten summa pengar och håll dig till det i minst tre till fem år.
  • Engagera dina pengar tidigt och vänta inte med att lära dig mer om aktier genom att läsa aktieböcker. Du kommer att få en bättre förståelse för marknaderna när du verkligen har investerat
  • Förvänta dig inte att bli miljonär snabbt med dina initiala aktieinvesteringar.
    Läs på om de företag du är intresserad av innan du investerar i dem, och var inte rädd för att göra fel på aktiemarknaden.
0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla