Vilket och hur mycket vatten skall man dricka per dag?

Den kemiska beteckningen på rent vatten är H2O eller diväteoxid. Du dricker inte vatten i sin renaste form. Drickbart vatten innehåller salter, som magnesium och natrium. Hur mycket vatten per dag som du dricker, eller snarare tillför kroppen, beror på vad du äter och dricker.

 

Vatten kan vara såväl hårt som tungt. Hur hårt vattnet är bestäms av antal kalcium- och magnesiumjoner som finns i vattnet. Tungt vatten är en isotop och har använts i samband med utveckling av atombomber.

 

I Sverige kan du vara trygg med att dricka kranvatten. Vattnet är renat vid de kommunala vattenverken efter alla konstens regler. Kranvatten innehåller de salter kroppen behöver. Vattnets hårdhetsgrad spelar ingen roll. En mycket liten fraktion av tungt vatten får du i dig.

 

En människa dricker normalt mellan 1,5 till 2,0 liter per dygn. En varm dag kan du behöva dricka mer, speciellt om du arbetar eller utövar någon fysisk aktivitet. 

 

Kan vatten vara giftigt?

Redan 1894 skrev humoristen Falstaff Fakir: “Vatten är ett farligt gift som omger Visby stift”. Han har kanske fått rätt! Östersjöns vatten är inte så rent, men riktigt giftigt är det inte. Det innehåller naturligtvis för mycket salt för att dricka, och ibland cyanobakterier. 

 

Vatten är inte giftigt såvida det inte medvetet har kontaminerats. Å andra sidan skall du inte dricka superrenat eller destillerat vatten, som ju inte innehåller några salter. 

 

Tillför jag kroppen annat vatten än rent kranvatten?

Det gör du säkert och här listar vi några exempel:

 

  • Kolsyrat mineralvatten
  • Läsk
  • Vin, öl och starksprit
  • Kaffe och te
  • Födoämnen

 

Kolsyrat mineralvatten innehåller nästan bara rent vatten. Tillsatsen av kolsyra ger lite smak och fungerar som konserveringsmedel. Läsk är en blandning av sockerlösning, essenser och vatten. Utöver alkohol består vin, öl och starksprit enbart av vatten. Kaffe och te är vatten som filtrerats. 

 

Födoämnen innehåller vatten. Den som äter hundra gram mat får i sig cirka sjuttio gram vatten. Gurka och vattenmelon utgör extremer vad gäller vatteninnehåll.

 

Kan man dricka hur mycket vatten som helst?

Om du dricker för mycket, blir du vattenförgiftad. Hur mycket vatten per dag innan du blir förgiftad? Gränsen går vid sex liter per dag. Du får för låg halt av natrium i blodet. Symptomen är yrsel, huvudvärk och illamående. 

 

Hur mycket vatten per dag förbrukar en människa?

I ett svenskt hushåll förbrukar en person cirka 140 liter vatten per dygn. Vi avser då vatten för att dricka, laga mat, diska, tvätta, duscha och spola i toaletten. Kranvatten som vi dricker utgör därmed en fraktion av vår totala förbrukning. I toaletten spolar vi bort cirka 15 liter per dag och person. 

 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla